Tribunaal

Verzetsmuseum Zuid-Holland heeft een interactieve show laten ontwikkelen waarin dilemma’s uit de oorlog parallel gezet worden aan dilemma’s van vandaag: een terraseigenaar die personen met een hoofddoek de toegang verbiedt tegenover een café waar Joden niet mochten komen; de aanslag op Rauter, als gevolg waarvan veel mensen uit Putten het leven verloren, tegenover de aanslag op het huis van staatssecretaris Kosto vanwege het asielbeleid. De show maakt bezoekers gevoelig voor de tijdloosheid van allerlei dilemma’s rond vrijheid, verzet en rechten van mensen, maar daagt ook uit het unieke van de historische situatie te bepalen.

De show presenteert aan bezoekers authentiek filmmateriaal, waarin de dilemma’s en de keuzes van historische personen worden belicht. Vervolgens wordt het publiek de vraag gesteld of de historische keuzes juist zijn, of niet. Door middel van een stemsysteem kiest de zaal een standpunt; dit wordt vervolgens weergegeven in de show, en afhankelijk van de uitslag wordt een volgend fragment getoond.

Ludis studio heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het concept van de show. Ook is door ons de hele show gebouwd, inclusief de integratie van de show met het stemsysteem en met de aansturing van het licht in de zaal.

Zaal met projectie Stemsysteem